W przypadku sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, zasady stosowania właściwej stawki podatku VAT – w szczególności 5% lub 8 – przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne określa ustawa o VAT.
Aby podatnicy nie mieli wątpliwości wydana została interpretacja ogólna Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r. (PT1.050.3.2016.156, Dz.Urz. Ministra Finansów poz. 51).
Aby zastosować prawidłową stawkę VAT przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy tę czynność prawidłowo zaklasyfikować według PKWiU. Sprzedaż może zostać zaliczona do:
- klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania,
- działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem,
– w zależności od tego, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji (np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż).
Przy okazji interpretacja ogólna podkreśla, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.
Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką podatku VAT (z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w pozycji 7. załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz.U. z 2013 r. poz. 1719 ze zm.), do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość aktualnie wynosi 23%).
W związku z tym przedsiębiorcy, u których występuje sprzedaż we wskazanym zakresie, powinni szczegółowo przeanalizować stosowaną stawkę podatku VAT z uwzględnieniem wyjaśnień zawartych w interpretacji z 24 czerwca 2016 r. W przypadku uznania, że dotychczas stosowana stawka była nieprawidłowa, należy skorygować wcześniejsze rozliczenia poprzez prawidłowe rozliczenie VAT i złożenie korekty deklaracji.
Organy podatkowe na bieżąco weryfikują, a w uzasadnionych przypadkach podejmują działania kontrolne, w zakresie prawidłowości stosowanej stawki podatku VAT przy sprzedaży posiłków i dań gotowych przez placówki gastronomiczne.